dimecres, 8 d’octubre del 2008

Música, llengua i mercat

En àmbits d'ús molt condicionats per les regles del mercat la producció en llengües amb nombre reduït d'usuaris explicaria algunes dificultats de desenvolupament. És un factor estructural que pot vore's compensat per d'altres que minimitzen eixe handicap. En les societats d'economia capitalista no cal dir que l'absència de diners per comprar en un mercat determinat en seria molt més decisiu.
La nova cançó fou un moviment musical que eixamplà l'ús de la llengua en àmbits d'ús formals fins aleshores vedats. Els Setze Jutges (amb la saforenca Maria del Carme Girau) i el xativí Raimon encetaren una eclosió que cristal·litzà al País Valencià en els darrers anys de la dictadura i durant la transició en tot un seguit de cantants i grups que omlien sales i places i construïren el mercat de la música en valencià. L'arribada de la democràcia als Ajuntaments no propicià (al contrari) la continuïtat d'eixe moviment. La cançó seguia absent dels mitjans de comunicació i eixe mercat anà esvaint-se tot impedint la professionalització de la majoria dels seus nombrosos components.
Ara vivim en molts aspectes una eclosió semblant però amb pràcticament les mateixes deficiències estructurals. Només els que han aconseguit eixamplar el mercat (Miquel Gil, L'Ham de Foc...via la world Music, per exemple) s'han pogut professionalitzar amb resultats excel·lents.
La polèmica gandiana sobre la qualitat de la música en valencià sembla que només s'oblida en dates compensatòries com ara un 9 d'octubre ben ple d'actuacions. Si volem que no torne a passar amb aquest moviment el que va passar amb el de la transició, caldrà reduir els condicionaments implacables del mercat com es fa en tants i tants altres àmbits. Potser, però, només és políticament correcte compensar el mercat en els casos de la banca i les grans constructores... Per a compensar l'opacitat dels canals de difusió un bloc imprescindible La caseta del plater i per a escoltar alguna d'aquelles cançons d'"abans" i d'ara podeu enllaçar-vos a De dalt a baix.
Mentrestant gaudim d'eixa variada i digna cançó feta en la nostra llengua.






ACTIVITAT: Digues algun cantant o grup de música en valencià existent en la dècada dels 70 i dels 80)
ACTIVITAT: Esmenta algun cantant o grup de música en valencià d'ara mateix.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

ACTIVITAT: Esmenta algun cantant o grup de música en valencià d'ara mateix.
Resposta: Aluminosis

Anònim ha dit...

ACTIVITAT: Digues algun cantant o grup de música en valencià existent en la dècada dels 70 i dels 80
Resposta: Els Pavesos

Blanca ha dit...

ACTIVITAT: Digues algun cantant o grup de música en valencià d'ara mateix.
Resposta: 8 mil·límetres o La Carrau La manta al coll.