dimarts, 9 de novembre del 2010

RODAMOTS

L'esplèndid web Rodamots (que teniu enllaçat en la columna esquerra del bloc) tracta hui la preposició barata, molt usada entre nosaltres i que no havíemllegit molt per la seua no inclusió en els diccionaris normatius. Fa poc s'ha incorporat i per això vos adjunte l'entrada de hui de la plana que ha ideat i coordina Jordi Polou, amb exemples d'un dels autors que hem de preparar: Enric Valor.

barata  prep


DEFINICIÓ+EXEMPLES:
A canvi de; en compensació de; com a paga de.
   Barata arreglar-me el vestit, la vaig convidar a vore la processó des del balcó de ma casa.

Aquesta preposició s'ha originat a partir de la locució prepositiva a barata de, que té el mateix significat: Li he donat nou melons a barata de netejar-me el jardí. Encara és d'ús bastant generalitzat l'expressió barata cançons, que significa 'a canvi de res' o 'a canvi de quasi res': Aprofitant-se que me'n vaig a viure a l'Argentina, volia que li donara els mobles barata cançons.
Eugeni S. Reig, Valencià en perill d'extinció, 2a ed., 2005
ETIMOLOGIA:
De baratar, 'donar (una cosa) per rebre'n una altra', d'un preromà, probablement cèltic, mrath-, 'frau, sedició' (el nom barat també té el sentit d''engany, frau'; barater -a vol dir 'enganyós, trampós'; barateria, 'engany, falsia').
PASSATGE QUE IL·LUSTRA L'ÚS DEL MOT:
Don Pere va llegir el pergamí, que contenia les clàusules habituals: ell es feia càrrec de la bossa de monedes que el farien ric, i, barata això, signava el document i es comprometia a donar l'ànima al dimoni a partir del terme de deu anys.
  
Us semblen prou deu anys? preguntà Capralenc.
  
Bé.
  
Teniu temps de ser feliç. Us podreu casar amb una rica hereva; podreu tenir fills i assegurar la dinastia. A més, jo no vindré per la vostra ànima sinó durant l'any onzé, i potser en tardaríem encara alguns més si teníem aleshores bona collita d'ànimes. Nosaltres solem fer-nos-en càrrec de les comprades, només quan en necessitem.

• Enric Valor, «El jugador de Petrer», dins Rondalles valencianes 6 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

ENLLAÇOS:
Parlament d'Enric Valor el desembre de 1999
Joan Solà: «Barata»
Miquel Boronat: «barata» o «barat a»?
LA FRASE DEL DIA:
Llegir és descobrir mons desconeguts i haver de consultar el diccionari tantes vegades com calgui.
—Jaume Vallcorba Plana (Tarragona 1949)

Una iniciativa de la Xarxa de Mots ·· Idea i coordinació: Jordi Palou
A la xarxa des del 1999 ·· Enviat a 19.020 subscriptors

ACTIVITAT: Entreu a Rodamots, trieu una paraula  i expliqueu les raons de la tria.