diumenge, 1 de novembre del 2009

Enhorabona a Rafa Gomar


I a tots aquells que han guanyat els Premis Octubred'enguany: Manolo Molins, en teatre, Lluís Calvo, en poesia, Vicent Sanchis, en assaig. El gandià Rafa Gomar l'ha guanyat en narrativa amb la novel·la Andròmines.  
Vaig conéixer Rafa Gomar el primer any d'estudiar a València (el curs 76-77 del segle passat) quan tots dos féiem el curs superior de Valencià de l'ICE. Després el vaig retrobar, quan ell ja treballava de mestre a Altea, quan em va visitar a casa perquè li fera una ressenya per a Ullal del seu primer llibre de narracions I nosaltres, com la pols, dormíem dins del calaix. La ressenya, per cert, va tardar a publicar-se perquè, després d'escrita,  va patir diverses giragonses fins arribar al destí. D'aquella conversa vaig traure la conclusió que Rafa Gomar estava decidit a seguir la carrera literària (cosa que ha fet) com a opció vital.
Revisitar els anys d'infantesa i de formació és un dels motius que pocs escriptors es deixen per expressar. Vaig posar com a llibre de lectura durant uns cursos En blanc i negre, lectura de la qual fruïen (i m'ho deien com va fer la família Hontanilla) sobretot els pares gandians dels meus alumnes d'aleshores, nascuts als anys 50, com el mateix Rafa Gomar.
Que el nostre país i la nostra cultura permeta l'existència de vocacions literàries tan consistents i envejables com la de Rafa Gomar ens ha de congratular a tots els que desitgem viure al món sense renunciar a la llengua transmesa, que hem cultivat i, per això, hem transmés.


ACTIVITAT: Feu un llistat de tots els autors saforencs que han rebut algun Premi Octubre.

1 comentari:

Cristina Benavent ha dit...

Els premis Octubre són un certàmens literaris convocats des del 1972 a València per Edicions Tres i Quatre. Aquests són els autors saforencs que han rebut un premi Octubre:

En poesia:
1973, Joan Navarro (Oliva), per Grills esmolen ganivets a trenc de por
1984, Joan Vicent Clar Camarena (Tavernes de la Valldigna), per Le sucrier velous
1988, Teresa Pascual Soler (Gandia), per Les hores
2008, Josep Lluís Roig (Oliva), per Peixos d’un mar sec

En narrativa:
1977, Josep Piera Rubió (Beniopa), per Rondalla del retorn
1982, Joan M. Monjo (Gandia), per Ducat d’ombres
2009, Rafael Gomar (Gandia), per Andròmines

En teatre:
2005, Ignasi Moreno Gutiérrez (Gandia), per Jeff. Els colors de la bogeria