dissabte, 28 de febrer del 2009

Sociolingüística (ampliació). Solució de les qüestions de l'examen.

Ací teniu la solució de les qüestions de l'examen de la segona avaluació. També vos he penjat alguns textos per tal d'ampliar la teoria sociolingüística. Només cal que els miren aquells que tinguen ja clars els conceptes estudiats perquè es tracta d'una ampliació. Hi he adjuntat un resum d'Ernest Querol sobre els processos de substitució (7, 8, 9, 10) incloent-hi el concepte d'interposició (11). Després hi ha un text de Lluís V. Aracil sobre el concepte d'interlingua (12 i part del 13) i tot seguit un resum del concepte d'autoodi de Rafael L. Ninyoles (13, 14, 15).
Pica'm és un nou portal web d'opinió que s'ha implantat en la xarxa. Vos recomane l'article de Vicent Xavier Contrí El facebook del rock en valencià. i este portal també té una secció musical de la qual vos he seleccionat la versió que Miquel Gil ha fet de La casa que vull , la cançó de Lluís Llach sobre el poema de Joan Salvat-Papasseit. Per cert, els companys del PDC acaben de començar un wiki sobre el Poema de la Rosa als llavis d'aquest poeta.

divendres, 27 de febrer del 2009

Examen de comentari. 2a avaluació

Dijous es va fer l'examen de comentari de text. Atés que s'acaba de celebrar l'homenatge a Josep Piera pels seus 40 anys de vida literària, he triat un article d'opinió de l'escriptor saforenc publicat al periòdic Levante-Emv. Ací el teniu.
Davall un moment d'un dels actes de l'homenatge a Piera amb Christelle Enguix recitant-ne un poema.

divendres, 20 de febrer del 2009

Carnestoltes... moltes voltes!

Divendres a la una és la classe que teníem dedicada a acudir a la biblioteca (la sala més gran amb ordinadors, 15). Ja sabeu que en tot l'any el funcionament d'internet en eixa sala és ciència-ficció. Optimistes com som, hem entrat en l'aula; havien desaparegut les cadires i taules de l'altra meitat de l'aula. Els quinze alumnes que hi avancen feina ja no ho han pogut fer. Els altres s'han assegut davant les pantalles i, sorpresa!, tampoc no anava internet. Com que tots han sabut acabar la dita que encapçala aquest escrit, hem anat a acabar la classe al pati on hi havia taller de màscares i una actuació de roc dur. Ací teniu els exercicis que havíem de fer. Recordeu també que cal fer-ne un resum del dictamen de l'AVL i la idea dels nou punts que conté.

Rematant garbes sociolingüístiques

Durant aquests dies he recuperat un qüestionari sobre conceptes sociolingüístics que utilitzava durant la dècada dels 90 (del segle passat). És una manera d'acabar d'entendre uns conceptes que ens ajuden a distanciar-nos (temporalment) de la realitat per tal de comprendre-la i actuar-hi, si convé. Vos deixe també algun material resumit d'algun text d'Aracil i del Curs de Sociolingüística I, de Toni Mollà i Carles Palanca que he hagut d'escanejar perquè estavenintrobables o incompatibles.
Material teòric: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Gandia Televisió també emet per internet. Podeu seguir-ne la programació ací.

ACTIVITAT: Quina característica del sistema escolar finés sol estar poc destacada en els mitjans de comunicació quan es parla de l'Informe Pisa? Justifica breument la resposta.

dimarts, 17 de febrer del 2009

Presentació acomplida

Gràcies a tots els que em vau acompanyar (en presència i virtual) en la presentació de divendres. A la fi, el presentador Toni Mollà no va poder assistir-hi per malaltia. En el seu lloc, Gabriel Garcia Frasquet va complir amb escreix tot fent una presentació digna de millor llibre (i això que la va haver de preparar en menys d'un dia). L'acte va acabar amb una desena d'intervencions ben interessants dels amics que omplien la sala de la Casa de Cultura.
El CEIC Alfons el Vell ha encetat un canal d'àudio on depositarà les intervencions als diferents actes que organitza. He tingut la sort que s'encete amb la presentació de Processos de canvi sociolingüístic a Gandia i la Safor per la qual cosa puc deixar-vos l'àudio de la presentació sencera.


divendres, 13 de febrer del 2009

Processos de canvi sociolingüístic a Gandia i la Safor


Per als que em llegiu el bloc vos convide (encara que siga virtualment) a la presentació d'un llibre(t) que el CEIC Alfons el Vell de Gandia m'ha publicat, Processos de canvi sociolingüístic a Gandia i la Safor.

dimarts, 10 de febrer del 2009

Sense temps. Trobada a València


Com diu el meu fill Lluís, el dia havia de tindre més hores per poder fer tot el que desitgem. Dissabte vaig assistir a una trobada ben interessant de blocs educatius al centre Octubre de València a causa de l'incansable Isidre Crespo que em va embolicar. El matí, ben intens, ens va servir per conéixer-nos alguns professors que ens visitem en els respectius blocs educatius i per retrobar velles amistats. Alícia Martí ens n'escriu al seu esplèndid bloc i ens connecta amb el que han dit Queti en el bloc de Segon de Bat de l'IES Joan Martorell i l'amic Francesc Gascón (a qui li 'furte' la foto de l'acte en el seu bloc mariner de l'interior. El precursor Toni de la Torre també en va escriure prèviament en el seu bloc La paraula vola. Si teniu interés aprofiteu la xarxa per escorcollar i aprendre de tots aquests blocs.

dimarts, 3 de febrer del 2009

Del resum. Acetilcisteïna

Hem tornat a explicar les característiques que ha de tenir un bon resum tot fent èmfasi en els errors més freqüents:
a) Reproduir literalment les paraules que apareixen tenint en compte que totes no es poden evitar ni s'han d'evitar.
b) No incorporar totes les idees principals i en l'ordre que apareixen.
c) No captar el to de l'autor.

Per tal d'evitar-ho cal subratllar primer les idees principals, condensar la informació i parafrasejar el text conservant els punts anteriors.

He fet una proposta de resum del text Acelticisteïna, de Ramon Folch, text que estava proposat per a comentari.