dimarts, 27 de setembre del 2011

TEMA 2. Explica les característiques més importants de l'obra d'Enric Valor

Vos adjunte davall el tema de Valor que he elaborat aquest estiu, destinat a la preparació de la prova de Selectivitat i, per tant, amb les limitacions que això comporta.




TEMA 2. Explica les característiques més importants de l'obra d'Enric Valor.

Enric Valor ha sigut un autor fonamental per a la narrativa valenciana perquè ha destacat com a rondallista i com a novel·lista. També és remarcable la seua tasca com a gramàtic  amb obres tan difoses com La flexió verbal, Curso medio de gramática catalana referida especialmente al País Valenciano i Millorem el llenguatge.
En la seua vessant literària, s’inicia amb les rondalles,  que podem classificar en tres tipus: meravelloses, de costums i d’animals.
Les rondalles són elaborades literàriament a partir de narracions anònimes, de transmissió oral, que es presenten com a relats imaginaris i que utilitzen un llenguatge popular però correcte. Durant la dictadura també publicà la novel·la L’ambició d’Aleix on ja es perceben la importància de la natura i la descripció realista sense defugir els conflictes socials existents. D’eixe període Enric Iborra ha ressaltat Viatge de Nadal, narració  breu on es sintetitza el seu món narratiu, que combina gens forçadament un realisme pròxim al dels novel·listes russos amb el món meravellós de les rondalles.
A les acaballes de la dècada dels 70  comença la seua obra més ambiciosa amb  Sense la terra promesa, primer lliurament de la trilogia El cicle de Cassana, una autèntica crònica de la societat rural valenciana de la primera meitat del segle XX. Amb aquesta novel·la, Enric Valor fa seus els mots de Josep Pla (‘la literatura és un esforç contra l’oblit’) com ha comentat Josep Iborra.  Temps de batuda i Enllà de l’horitzó completaran aquest roman fleuve, a la manera de Balzac o Dickens, i que l’escriptor de Castalla converteix en una de les millors mostres de la nostra narrativa contemporània.












Aquests dos vídeos pertanyen a un programa de TV3, dedicat al nostre escriptor.