dijous, 10 de maig del 2012

INTERTEXTUALITATS AMB EL TIO CANYA

No ho faig tots els cursos però quan no tinc temps d'esplaiar-me més sintetitze els processos de canvi sociolingüístic i la història sociolingüística recent del País amb un comentari de la cançó d'Al Tall 'Tio Canya' utilitzant el màxim de conceptes sociolingüístics d'un esquema que tinc fet de fa prou anys. Enguany, ho he relacionat amb el concepte d'intertextualitat parlant de com l'aparició del títol o algun fragment en altres textos enriqueixen el significat del text en afegir-li el significat que la intertextualitat porta incorporat. En aquest cas, 'Tio Canya' simbolitzaria la importància de la lleialtat activa en un procés d'ampliació funcional com és l'anomenat procés de normalització a més de tots els altres significats que poden deduir-se de la cançó.
A hores d'ara són moltes les cançons de grups actuals que hi fan referència. Els alumnes m'han parlat d'una cançó primerenca d'Obrint Pas i jo recordava 'Farem Saó' de La Gossa Sorda. Un dels símptomes de la minorització és la falta de mecanismes de conservació de la memòria i transmissió entre les generacions de què disposen les comunitats lingüístiques. Per tant, que un sector més o menys ampli de les noves generacions, incorpore referents del cabal simbòlic anterior en els seu consum musical actual no deixa de ser un bon símptoma. Almenys, així ho pense jo.
Entre les curiositats que justament ahir vaig trobar per la xarxa és aquest apunt del bloc per a aprendre aragonés 'Mal de Lenguas'. Llegiu-ne l'exemple del cinqué modisme i no negareu que l'atzar és capritxós.