divendres, 29 de febrer del 2008

De poesia

Potser és dels pocs gèneres textuals formals que mai ha deixat de conrear-se. Ancorat als àmbits d'ús festius i populars, de vegades religiosos, ha sigut durant massa temps l'única expressió formal que els valencianoparlants podien escoltar i/o llegir en la nostra llengua. Ara, ha deixat de tindre eixa funció excessivament simbòlica i s'ha incorporat, en tots els seus vessants, a la producció més normalitzada d'una llengua que s'utilitza molt més en tots els àmbits d'ús formals.
L'esclat poètic saforenc té una rellevància remarcable. Mentre rellig poemes com a membre d'un jurat literari, veig en la xarxa que Christelle Enguix acaba de publicar L'arbre roig, premiat en un certamen a Benicarló. Antiga alumna de l'IES Ausiàs March, Christelle Enguix consolida la seua veu i eixampla la presència de les veus poètiques femenines en la nostra comarca. Enhorabona!


EXERCICI: Trieu un poema d'alguna autora de la Safor que vos agrade.

dimecres, 27 de febrer del 2008

Pistes per a l'examen de divendres 29

Dimarts vam treballar exercicis relatius a l'ús de les preposicions àtones. Ho vam fer amb exercicis del SALC, PELC i Jugallengua.
Ací teniu les preguntes tipus que eixiran a l'examen de divendres.
Recordeu la teoria i els exercicis de perífrasis d'obligació així com de derivació i composició que vam comentar en un post anterior.

diumenge, 24 de febrer del 2008

Innovació educativa

Acabe de fullejar el suplement educatiu de la revista l'Illa i vos deixe un article ben interessant de Jaume Martínez Bonafe.
Per altra banda, aquesta mateixa setmana la fundació de l'Enciclopèdia Catalana ha decidit de posar de lliure accés tot el contingut de l'enciclopèdia en la xarxa. Ja tot no és viquipèdia (però també viquipèdia com a catalitzador).

EXERCICI: Exordi de Jaume Martínez Bonafé.
EXERCICI: Exordi de l'Illa.

divendres, 22 de febrer del 2008

Pronoms febles i procés de substitució

La classe de hui l'hem començada repartint un text amb exercicis de pronominalització prototípics de la prova de Selectivitat. He fet memòria sobre un exercici pendent d'arreplega de textos amb pronoms febles que anirem introduint en la wiki.
Tot seguit, hem començat a desenvolupar el concepte de procés de substitució resseguint uns textos basats en el llibre Curs de Sociolingüística I, de Mollà i Palanca.

dijous, 21 de febrer del 2008

Ús social de la llengua

Dimecres a les 19.30 va tindre lloc el debat "L'ús social del valencià", organitzat per la UIG i el diari Levante-EMV. Hi vam participar Abelard Saragossà (que va presentar el seu darrer llibre "Reivindicació del valencià. Una contribució", Gabriel Garcia Frasquet (amb una exposició centrada en l'ús actual segons les dades dels últims estudis publicats) i jo mateixa amb aquest text .

Hui dijous en classe hem posat en comú alguns trets remarcables per al comentari del text Sobre la pau, de Maria de la Pau Janer, remarques que hem apuntat i deixem en aquest arxiu (tal com les hem arreplegades en classe, és a dir, sense elaboració posterior).

dilluns, 18 de febrer del 2008

Dànae o la pregària per la pluja. Pronoms i exordis

Ací podeu llegir Dànae o la pregària per la pluja, article de Martí Domínguez, publicat a El Temps, i fer-ne els exercicis proposats.

diumenge, 17 de febrer del 2008

Dies i Dies

Clara Andrés acaba de publicar el seu primer disc. Vegeu què n'han dit a Icatfm.
En un post anterior comentàvem el text Literatura precària d'un altre oliver, Enric Sòria.

EXERCICI: Explica les intertextualitats que veges en el text d'Enric Sòria.
EXERCICI: Descriu en cinc línies en què consistix Icatfm.

divendres, 15 de febrer del 2008

Can sixanta

Hui no hem pogut utilitzar, imprevistament, l'aula dels ordinadors i hem anat a l'aula B. No comentaré les condicions tecnològiques. Entre unes coses i altres, allò pareixia can sixanta. he proposat una activitat de buscar textos amb prou pronoms febles per fer l'exercici prototípic de pronominalització que sol eixir en les proves de selectivitat. Com a proposta meua acabe de llegir aquest text d'Enric Sòria, publicat hui mateix a l'Avui. Un any va eixir en la prova de selectivitat un text de Sòria, precisament sobre els efectes de la interposició en el cinema en valencià. Tot i que l'havíem comentat en classe anteriorment, sembla que pocs ho aprofitaren de manera decisiva. Per tal de fer una bona prova sembla que és millor no estar massa encossetats per l'anàlisi massa tècnica (que convé saber) i intentar connectar els nostres coneixements enciclopèdics en l'apartat de la valoració crítica i el judici personal. Aquest apartat, que per qüestions d'ordenació, sol deixar-se per al final no arriba a fer-se amb l'originalitat i aprofitament desitjable. Com aconseguir-ho és potser un dels reptes del present curs.

EXERCICI: Identifica els pronoms febles del text d'Enric Sòria. Tot seguit, digues quina funció sintàctica tenen i a quin element fan referència.
EXERCICI: Identifica tots els elements modalitzador d'aquest post.
EXERCICI: Explica què vol dir l'expressió "can sixanta".

dijous, 14 de febrer del 2008

Sobre la pau

Hui dijous hem començat a posar en comú els aspectes destacables del text Sobre la pau, de Maria de la Pau Janer. Han aparegut sobretot referències a les seqüències textuals, la variació diatòpica i la modalització. Intentarem fer-ne un apartat en el wiki.
També hui ha començat el cicle anual de cinema en valencià que organitza la Universitat Politècnica de València sobre el qual tracta l'exercici següent.

EXERCICI: Per què creieu que considerem "normal" el fet que en tot l'any cap pel·lícula s'emeta en valencià en les sales comercials? La resposta és un dels conceptes sociolingüístics estudiats.

dimarts, 12 de febrer del 2008

Ovidi Montllor

Arran dels premis Manuel Rodríguez d'Alcoi es retrà un homenatge a Ovidi Montllor i Joan Valls. Ací teniu una pàgina recopilatòria de gran part dels treballs del polifacètic artista alcoià. La minorització pot ser agreujada o alleujada mitjançant mesures de política lingüística en un sentit o en un altre. La posada en marxa de Canal 9 no serví per mostrar el que el moviment de la Cançó havia fet durant els anys del franquisme i la transició. Ovidi Montllor a penes aparegué en l'emissora valenciana. I, com ell, tots els altres. L'autoodi produït per la mateixa minorització en seria la causa principal. Un grup d'Alboraia, Munlogs, ho va demostrar quan es presentà al concurs de Música, organitzat per l'IVAJ, fa una desena d'anys, si més no. S'hi va presentar en anglés i en valencià (amb dos noms distints). No cal dir en quina de les dues llengües fou seleccionat per a participar-hi. En anglés, òbviament.


EXERCICI: Entreu en aquesta pàgina del lloc web d'Ovidi i trieu-ne una cançó. Expliqueu després el perquè de la tria. També podeu escorcollar per altres pàgines amb altres elepés del cantant alcoià.

diumenge, 10 de febrer del 2008

Valoració crítica i judici personal

Abans de l'examen de pronoms també vam fer una lectura de les diferents valoracions crítiques i judicis personals del text proposat. Intentaré que en la wiki vagen posant-se aquells aspectes destacables i poder arribar a una conclusió col·laborativa.

divendres, 8 de febrer del 2008

Examen de pronoms

Hui hem fet aquest examen de pronoms. L'he posat al wikispace del grup perquè hom puga completar la solució entre tots.
Enguany és l'Any Rodoreda. Ahir TV3 va emetre aquest reportatge.

EXERCICI: Esmenta alguna obra de Mercè Rodoreda.
EXERCICI: Explica el perquè va viure gran part de la seua vida a Ginebra

dimecres, 6 de febrer del 2008

Tot preparant l'examen

Dimarts vam fer i resoldre parcialment aquest examen de pronominalització. Es va fer memòria d'allò ja estudiat abastament altres cursos.

divendres, 1 de febrer del 2008

Pronominalització cd, ci

Dijous vam resoldre els set exercicis sobre conceptes sociolingüístics i hui divendres hem llegit un text sobre el qual hem fet diverses substitucions pronominals. Com que apareixien molts ENS, de vegades complement directe i de vegades complement indirecte, he aportat una altra manera d'identificar-ho (la qual segurament no està més estesa en els manuals per raons sociolingüístiques) a banda de fer les típiques consideracions analítiques.
Es tracta de substituir (amb els canvis pertinents) la construcció amb ENS per una construcció amb pronom de 3a persona del singular. Si ho podem substituir per LI és complement indirecte; si podem substituir-la per EL/ LA és complement directe. Es tractaria d'aprofitar el bon ús pronominal que fem els valencians en tots els registres per ajudar-nos en una distinció ràpida i intuïtiva.
El text "Digue'm què consumeixes..." , de Flàvia Company ens servirà també per millorar la valoració crítica i el judici personal.
He indicat que en la valoració crítica, a banda del que s'indica en les orientacions de selectivitat, jo analitzaria la coherència (amb les regles de Charolles, com a mínim) i també la caracterització del text, no per tornar a descriure-la sinó per incidir-ne en aquells aspectes més reeixits.
Pel que fa a la valoració personal, convindria eliminar comentaris massa senzills del tipus "no m'agrada perquè a mi no m'agrada eixe tipus de música... o la meua ideologia m'ho impedix...". Caldria manifestar la subjectivitat però utilitzant un lèxic de més nivell i amb escassa modalització (encara que semble paradoxal). Per exemple, si el text s'adiu, podríem utilitzar els conceptes sociolingüístics com ho hem fet en els exercicis previs.
El pròxim dia llegirem els resultats del segon intent.