dimarts, 28 d’octubre del 2008

Coneixements enciclopèdics i minorització

Hui hem fet una primera aproximació al resum del text "Pep el Botifarra", escrit per Paco Muñoz. Hem corregit alguns errors bàsics consistents a no fer el resum com si fores l'autor@. Cal eliminar, doncs, expressions com "l'autor diu", "Paco Muñoz afirma" (en aquest text)...
També hem parlat de títol temàtic i títol no temàtic (que és la terminologia que utilitzem) atés que hi havia un exercici al respecte i hem escoltat les propostes tot corregint les que, al meu parer, eren més temàtiques que no temàtiques. Tot seguit, s'ha introduït el concepte d'isotopia fins arribar a la conclusió que ben bé podria ser "cançó", la isotopia del text. Hem diferenciat el tema de la isotopia fins arribar a la proposta de "Reviscolament del cant d'estil", com un possible tema del text encar que se n'han proposat d'altres que també eren ben vàlids.
Davant el desconeixement del terme "cant d'estil", hem introduït el gènere de les albades per adonar-nos que la diferència és notable segons uns alumnes i altres, segons el grau de contacte amb els àmbits d'ús formals (però també informals) relacionats amb la llengua. Teníem des de tres persones a les quals se'ls ha cantat albades (igual fins i tot, i sense saber-ho, el Botifarra o Apa que també apareix a l'article d'opinió) fins a alguns que no sabien a què es referia eixe gènere del cant d'estil valencià. Hem repetit la indagació amb els cantants que apareixien: Pep el Botifarra era conegut per pocs i l'havia vist un (va omplir els jardins de la Marquesa només fa un any), Paco Muñoz no els sonava de res (encara que alguns de segur que l'han escoltat en la seua vessant de cantant per a públic infantil), Ovidi Montllor quasi ningú, com tampoc els cantaors de flamenc ni Apa i Josepa Blasco. Només Lluís Llach era conegut per la meitat de la classe i l'havien vist actuar per tres persones. La invisibilitat del fenomen de la cançó en els mitjans de comunicació emmarcaria una situació sociolingüística en què només el contacte individual, i poc compartit, (fruit ben sovint d'una lleialtat activa) permet el coneixement que en els casos d'altres cultures no minoritzades presents en la mateixa societat ve donat per "immersió acústica". Un dels objectius transversals que té l'assignatura és pal·liar eixes diferències amb el que anem proposant tant al bloc com al wiki.
Per cert, una cançó de Paco Muñoz, "Què vos passa valencians?", la posaven fins i tot en les discoteques durant la transició.

ACTIVITAT: De quina cançó de Lluís Llach està extreta la citació que encapçala el text "Pep el Botifarra", escrit per Paco Muñoz.
ACTIVITAT: De quin autor és la lletra de "Què vos passa valencians?"

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ACTIVITAT: De quin autor és la lletra de "Què vos passa valencians?"
Resposta: Toni Mestre

Anònim ha dit...

la citació que encapçala el text escrit per Paco Muñoz està extreta de la cançó "Vida" de Lluís Llach