dilluns, 21 de setembre del 2009

Començant pel resum

L'apartat del resum té el mateix valor quantitatiu que fins ara però en haver-se reduït tot allò que estava inclòs en els 7 punts del comentari, el seu valor qualitatiu ha augmentat. Hui hem fet una ullada primera al que n'hi havia al bloc de cursos anteriors així com hem explicat les característiques bàsiques que ha de tindre un bon resum. La dificultat tècnica dels textos dialogats que poden ser més sovintejats en el tipus de prova actual, la resoldrem més endavant. Ací teniu les característiques del resum i el resum progressiu de La intel·ligent no es casa.
Per al pròxim dia caldrà dur el resum del text Els indis, de Joan Solà, el qual apareix com a exemple de l'opció B del model 1 de la pròxima prova de selectivitat.

L'examen de verbs l'hem posat dimecres 30, el dia que ve El Tio de la Porra. Podeu repassar la flexió verbal en aquest document.


ACTIVITAT: Joan Solà acaba de publicar un llibre que està entre els més venuts en valencià. Digues el títol i escriu-ne una breu síntesi.

6 comentaris:

Francesc ha dit...

Un nou curs i noves expectatives. Estarem atents, els meus alumnes i jo mateix, a les vostres propostes. Gràcies.

Cris Benavent ha dit...

L’ultima publicació de Joan Solà s’anomena “Plantem cara” defensa de la llengua, defensa de la terra.

En aquesta ultima publicació Joan Solà plasma el seu compromís i passió per la llengua en prop d’un miler d’articles publicats a la premsa com per exemple al diari Avui , caracteritzats per la ironia, la rotunditat, la complicitat amb el lector i la facilitat per a parlar d’aquest catedràtic de Llengua Catalana.
Joan Solà ofereix en aquests articles lliçons de gramàtica i reflexiona sobre una etimologia amb la mateixa senzillesa i precisió que opina sobre un aspecte polític o comenta un llibre. Nomena el compromís amb la llengua i amb el país, una mateixa cosa, i expressa la seva preocupació per la degradació de la llengua, lligada amb la del país i viceversa.

Rafa Ribot ha dit...

Joan Solà ha publicat un llibre anomenat (Plantem cara, defensa de la llengua, defensa de la terra):
Peces breus, majoritàriament publicades al diari Avui en una secció anomenada "Parlem-ne", es caracteritzen per l'erudició, la ironia, la rotunditat, la complicitat amb el lector i la facilitat en la transmissió de coneixements. Com veureu en els articles recollits en aquest volum -que ha comptat amb la col·laboració de Neus Nogué i Helena Gonzàlez-, escrits entre 1998 i 2008, Joan Solà ofereix lliçons de gramàtica i reflexiona sobre una etimologia amb la mateixa senzillesa i precisió que opina sobre un aspecte polític o comenta un llibre.

De teló de fons, el compromís amb la llengua i amb el país, una mateixa cosa. I la preocupació perquè la degradació de la primera està íntimament lligada amb la del segon, i viceversa.

Juan Escrivà ha dit...

"Plantem cara. Defensa de la llengua, defensa de la terra", així és com el lingüista Joan Solà ha titulat el seu darrer recull d'articles sobre la nostra llengua.

Aquest llibre publicat per Joan Solà és un recull de 153 articles de premsa, però, tècnicament, n'hi ha molts més perquè sovint l'autor reprèn un tema més d'una vegada. El nou llibre de Solà pertany, per qüestions de forma i contingut, a una petita tradició de reculls d'aquesta mena publicats pels grans mestres de la filologia catalana com ara Pompeu Fabra amb les seves Converses filològiques o Joan Corominas amb les seves Converses i lleures d'un filòleg.
Si tothom llegís aquest llibre i assimilés una quarta part de la seva saviesa ja viuríem en un altre país, un país amb un sentit d'autoestima molt més desenvolupat.

Germán Sánchez Fernández ha dit...

El llibre de Joan Solà que acaba de publicar s'anomena ''Plantem Cara'' defensa de la llengua, defensa de la terra.
Aquest llibre ha comptat en la col·laboració de Neus Nogué i Helena Gonzàlez. Ací Joan Solà ofereix lliçons de gramàtica i reflexiona sobre una etimologia amb la mateixa senzillesa i precisió que opina sobre un aspecte polític o comenta un llibre. De teló de fons, el compromís amb la llengua i amb el país, una mateixa cosa. I la preocupació perquè la degradació de la primera està íntimament lligada amb la del segon, i viceversa.

Ismael Orts Borrull ha dit...

Defensa de la llengua, defensa de la terra de Joan Solà. El darrer llibre de Solà apareixia a les taules de novetats de les llibreries just al mateix temps que l'autor rebia el merescudíssim «Nobel català», és a dir, el premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Els lectors que no coneguin l'obra de Joan Solà podran aprofitar l'avinentesa, i els lectors que ja són uns iniciats els espera, ho saben de sobres, una delícia.

Plantem cara. Defensa de la llengua, defensa de la terra és un recull de 153 articles de premsa, però, tècnicament, n'hi ha molts més perquè sovint l'autor reprèn un tema més d'una vegada. El nou llibre de Solà pertany, per qüestions de forma i contingut, a una petita tradició de reculls d'aquesta mena publicats pels grans mestres de la filologia catalana com ara Pompeu Fabra amb les seves Converses filològiques o Joan Corominas amb les seves Converses i lleures d'un filòleg.

Apart d'aquesta informació rebuscant per l'internet he trobat una entrevista que ''elperiodico'' li fa a aquest escriptor,on parla del seu punt de vista sobre l'actualitat del català com a llengüa.