dissabte, 12 de gener del 2008

Què faig si...?

La Plataforma per la llengua acaba de publicar a Gandia un opuscle ben interessant per a augmentar el bagatge argumentatiu dels valencianoparlants amb cert grau de lleialtat lingüística. Podeu llegir La bona educació dels habitants de les Bahames, de Ferran Suay, text que serveix de preintroducció convidadora de la reflexió sociolingüística del lector.

EXERCICI: Quins conceptes sociolingüístics (de l'esquema) utilitzaríeu per descriure la situació narrada en el text de Ferran Suay.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En aquest text s’exemplifiquen alguns conceptes sociolingüístics.
L’arribada d’un nou parlant a un entorn on es comuniquen amb una llengua determinada, fa que tots els usuaris d’aquesta, que consideren que la nouvinguda (un nou àmbit d’ús, ja que podríem entendre com que les interaccions amb persones percebudes com nouvinguts és un subconjunt de les ocasions en què es poden utilitzar les llengües) no els entendrà, s’adapten a facilitar-li l’entesa, i apliquen una norma restrictiva d’ús interioritzada tot fent un ús convencional, és a dir, sense adonar-se’n l’utilitzen. El que no comprenen és que el que hem de fer és integrar a aquesta persona en la nostra comunitat lingüística. Així, amb un aprenentatge secundari aconseguir que amb aquesta nova llengua arribe a poder comunicar-se, és a dir, que ella tinga una motivació integrativa d’aprendre aquesta llengua per a integrar-se en el conjunt d’usuaris d’aquesta.




Maria Peiró Sendra