dijous, 27 de desembre del 2012

RETORN A SINERA

Vilaweb ens informa d'un número de la revista 'El procés' dedicat a Salvador Espriu (pàgines 81 a 115), un dels poetes que té tema propi en el temari. Reprodueix un article ben interessant, Retorn a Sinera,  de Joan Casas sobre la seua relació amb la poesia i el paper que hi ha jugat Espriu. Curiosa és també l'enquesta que es fa a diferents escriptors sobre l'obra d'Espriu i que reflecteix la diversitat de la recepció literària de la seua obra.

ACTIVITAT: Vos en recordeu del primer llibre de poemes que vau llegir? Busca'l i tria uns quants versos.


Raimon ha musicat força poemes d'Espriu. Ací en teniu un, 'Diré del vell foc i de l'aigua'.

dimarts, 25 de desembre del 2012

BON NADAL I FELIÇ ANY NOU

I aprofitant la informació que li acabe de llegir a l'amiga Oreto Doménech vos adjunte la lectura de tres contes de Pere Calders que ahir es va emetre en el programa 'Això és dramàtic' de Catalunya Ràdio.



diumenge, 16 de desembre del 2012

dissabte, 8 de desembre del 2012

UN PAÍS DE LLIBRE

Un nou programa presentat per Eugeni Alemany (Trau la llengua, entre altres) i que pretén acostar el món del llibre d'una manera divulgativa i amena. L'amic Voro Vendrell n'ha parlat en la seua columna setmanal a Levante-EMV 'Columna de paper'. Vos adjunte el capítol 2 del programa que parla de llibres i música amb entrevista a Josep Vicent Frechina, que acaba de publicar un llibre sobre la música en valencià.






ACTIVITAT: Enuncia el tema de l'article de Voro Vendrell.
ACTIVITAT: Aprofitant el programa, tria la teua cançó en valencià de l'any i justifica el perquè.

ESPIGOLANT PEL BLOC

Per a aquests dies que falten per acabar l'any, vos propose que busqueu en les entrades d'aquest bloc i trieu activitats que siguen aprofitables i que no estiguen resoltes o no tinguen límit de respostes.


dimecres, 28 de novembre del 2012

ENHORABONA A AITANA MARTOS

L'alumna del nostre institut, Aitana Martos, ha resultat guanyador del concurs de microrelats organitzat per l'IES Tirant lo Blanc. Si cliqueu l'enllaç podreu llegir-lo
Bloc del premi de microrelats TIRANT@NET: La solitud d'estar amb tu


divendres, 16 de novembre del 2012

HUI COMENÇA LA SETMANA LITERÀRIA CIUTAT DE GANDIA

I amb un programa ben extens que comença esta nit amb el lliurament del Premi de Teatre Ciutat de Gandia i Homenatge al Tirant lo Blanc, actes que organitza la Federació de Falles de Gandia. Demà és el torn de Saforíssims amb la Nit de contes al Palau, on intervé Elvira Cambrils, exprofessora del nostre centre, acompanyada de Manuel Baixauli, Antònia Vicens i Jordi Llavina, en un acte que coordina Rafa Gomar. I diumenge el CEIC Alfons el Vell ofereix l'Homenatge a la paraula d'enguany que homenatja Ausiàs March mitjançant 21 contes dedicats per escriptors de la Safor.
La setmana que ve, tenim una cita especial divendres amb el lliurament dels premis literaris i l'actuació de companyes del nostre centre i curs amb la lectura de Veles e Vents.

El Quadern  d'aquesta setmana que publica digitalment El País  està dedicat a la convocatòria dels premis amb articles ben interessants per apreciar-ne la vàlua d'una convocatòria que en el cas del premi Ausiàs March arriba a la cinquantena edició.

ACTIVITAT: Selecciona algun fragment destacat dels articles que apareixen en el Quadern del diari El País.
ACTIVITAT: Digues quin any comença a celebrar-se el Premi Ausiàs March.
ACTIVITAT: Digues quin any comença a celebrar-se el premi Joanot Martorell.
ACTIVITAT:Digues quin any comença a celebrar-se el Premi de Teatre Ciutat de Gandia.




diumenge, 4 de novembre del 2012

APROXIMANT-NOS A MERCÈ RODOREDA

Ací teniu els apunts dels anteriors cursos. I uns quants enllaços amb molta informació que anirem espigolant en classe.
Joc de miralls
Escriptors
Lletra (UOC)


ACTIVITAT: Trieu algun comentari que puga ser aprofitat com a citació per al tema de Mercè Rodoreda tant dels apunts del bloc com dels tres llocs web proposats i els poseu en el lloc web.

Ramon Muntaner va fer la banda sonora de l'adaptació fílmica de 'La Plaça del diamant'.


divendres, 26 d’octubre del 2012

MÉS DE FONÈTICA. EL DDCOR

Josep Àngel Mas (company i amic) acaba de publicar el DDCOR junt a David Paloma i Mònica Montserrat, una eina en línia que vos pot ajudar en els vostres dubtes sobre la pronunciació correcta o ortoèpia (vaja parauleta!). Hi apareixen gravacions sonores en cinc varietats fonètiques de la llengua.
Recordeu o descobriu que, per a preparar-vos la pregunta de selectivitat, també teniu aquest apunt que vaig escriure fa un temps. I ací podeu comprovar la correspondència entre les grafies i els sons alveolars fricatius (s sonora i sorda).
Enhorabona als autors i ja se'n pagaran una (almenys un que jo sé) abans que vinguen més retallades.
Com que acabe de signar una petició perquè li retolen un carrer a Alcoi al nostre enyorat Ovidi Montllor, vos adjunte una cançó de l'artista alcoià.

dilluns, 22 d’octubre del 2012

CONCURS DE MICRORELATS TIRANT@NET

Un any més, els amics de l'IES Tirant lo Blanc de Gandia organitzen aquest concurs de microrelats, les bases  completes del qual vos adjunte ací gràcies a Lluís Miret. Vos n'he seleccionat algunes dades importants:

*Cada autor@ podrà presentar dos microrelats originals i inèdits com a màxim. 
*S’entendrà per microrelat un text que no supere les 111 paraules. El títol no s’inclourà en aquest còmput.
* La temàtica del microrelat es basarà en una narració lliure sobre el concepte de desigualtat. Cada microrelat ha de portar un títol.
* Les obres s’enviaran per correu electrònic a: tirantianes@gmail.com i en el camp assumpte, caldrà posar la paraula: microrelat.
* Junt al text del microrelat, hi figuraran les dades personals de l’autor@ (nom i cognoms, adreça, data de naixement, centre on estudia, curs, nom del professor@ que actuarà de coordinador i el telèfon de contacte).
*El termini per a lliurar les narracions finalitzarà a les 24:00 h del dia 7 de novembre de 2012.

*S’atorgaran un total de dos premis per categoria: un primer premi dotat amb un xec regal de 100 € i un finalista dotat amb un xec regal de 50 €. Els guanyadors/es rebran un diploma acreditatiu del premi.

Treballarem un poc més els microcontes per tal que vos animeu a presentar-vos-hi.


Fent l'apunt he cercat alguna cançó que poguera tindre relació amb els microrelats per la temàtica i la manera de presentar-la i m'ha vingut al cap de seguida 'El setè cel' de Jaume Sisa que vaig escoltar en directe (pels anys 70) al costat de l'institut un parell de voltes: en la sala Gesmil i en el cine Bulevar. 

Per cert, he comptat les paraules de la cançó i en té... cent onze. No podia ser d'una altra manera.



divendres, 19 d’octubre del 2012

ENHORABONA A ROSER CALAFAT

La nostra exalumna Roser Calafat ha aconseguit un dels vint-i-sis Premis Extraordinaris de Batxillerat en l'edició d'enguany que concedeix la Conselleria d'Educació després d'unes proves específiques. Des d'ací volem reiterar-li l'enhorabona. Estem segurs que els estudis de Traducció i Interpretació que està cursant a la Universitat Jaume I de Castelló li seran igual de profitosos per a la seua formació. Li dediquem 'La dansa del vestit', una cançó de Txarango, un dels seus grups preferits i que va descobrir per mitjà d'aquest bloc.

dimecres, 17 d’octubre del 2012

RECULL VALOR

Ací teniu tot el que he publicat sobre Enric Valor en els diferents cursos, amb proposta de tema, vídeos sobre el nostre autor, articles de Josep Iborra, Josep Daniel Climent, activitats del Rodamots... Feu-ne una ullada per si podeu aprofitar alguna cosa per al tema.
En qualsevol cas, ací teniu una activitat que vaig fer sobre un article de Rafa Ventura Melià i que pot ajudar-vos a contextualitzar el que va representar la dictadura per a la nostra llengua i literatura.
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va fer arran de l'aniversari del naixement un dossier 'El valor de les paraules' del qual també podeu aprofitar material per a les vostres citacions.
El programa Encontres de Punt2 va fer un documental sobre l'escriptor, que es reprodueix davall.




ACTIVITAT: Digues en quina cançó de La Gossa Sorda apareix citada una rondalla d'Enric Valor i esmenta-la.
ACTIVITAT: Esbrina quins altres autors valencians tenen relació directa amb Enric Valor  i com els coneix, segons el que apareix al documental.








dilluns, 15 d’octubre del 2012

MÉS DEL RESUM I ELS MICROCONTES

Ací vos deixe unes indicacions (i un exemple) de com fer el resum, adaptat a les indicacions expressades darrerament pel coordinador de les PAU en alguna reunió de correctors. Seguint amb Calders (de qui hem llegit 'El problema de l'Índia) vos deixe amb un recull de microcontes, dels quals ja vos vaig posar una activitat.

Aquest cap de setmana ens ha visitat Txarango. Vos en deixe una cançó, 'Nits amb Txarango'.

dissabte, 29 de setembre del 2012

EN EL CENTENARI DE PERE CALDERS


No recorde si quan vaig assistir a aquella funció iniciàtica d''Antaviana' ja havia llegit 'Cròniques de la veritat oculta' o si ho vaig fer poc després. L'any 79 el València Cinema, sala mítica on s'havien covat tantes  il·lusions per una cultura democràtica i nostrada,  va acollir l'actuació de Dagoll Dagom amb l'enyorat Pepe Rubianes fent de Depa Carelli i Joan Lluís Bozzo interpretant el xiquet que s'inventava la paraula que donava títol a l'espectacle. 'Antaviana', basada en una selecció de contes de Pere Calders ens va mostrar alhora  una altra manera de fer teatre i un escriptor fonamental en el nostre prestatge de lectures imprescindibles. Despertant-nos el somriure amb la seua ironia ens desvetlava sovint els drames d'un segle tan cruel i convuls com havia estat el segle XX i amb un estil allunyat de recargolaments innecessaris. Monzó, estudiat eixe curs en la magistral classe que ens va impartir Joan Oleza, representava una continuació d'allò que l'excels autor del Grup de Sabadell havia encetat abans de la guerra i continuat, a pesar de tot, en l'exili a Mèxic.
Hui, que fa cent anys del seu naixement, continua sent referència obligada i continua oferint-nos treballs basats en la seua obra com Cançons de la veritat oculta, que s'acaba de publicar.
En Facebook hi ha des de fa uns mesos un grup que l'homenatja i on es poden seguir les diferens iniciatives que es van fent com la que impulsa Joan Pinyol de publicar alguns dels seus microcontes (gènere on va excel·lir) en el seu bloc Des de la terra del paper durant el mes de setembre.
Ací altres entrades  del bloc on es fa referència a Pere Calders.





ACTIVITAT: Tria un microconte de Pere Calders i canvia'n el final.

divendres, 28 de setembre del 2012

CRÒNIQUES DE LA III FESTA ESTELLÉS

Estem arreplegant en el lloc web totes les cròniques de la III Festa Estellés. La veritat és que n'hi ha de molt treballades i de bona qualitat periodística.
Vos deixe amb la versió d'El Bolero de l'Alcúdia que en van fer Maria del Mar Bonet i Al Tall, i del qual va fer una versió Eva Dénia el passat divendres a Gandia.
 

ACTIVITAT: Digues quin periodista valencià acaba de guanyar un premi revisitant 50 anys després l'obra de Joan Fuster 'Nosaltres els valencians'.
Pots consultar, per exemple, l'edició de hui del diari ARA.

EL PAÍS QUE LLEGIA ESTELLÉS

Foto: Jesús Ciscar

Xavier Aliaga, de qui vau llegir Vides desafinades el curs passat, ha escrit un interessant article  en el Quadern d'El País sobre Estellés i que ens pot ajudar a contextualitzar millor la vigència de la seua obra.



ACTIVITAT: Digueu quines veus apareixen al text.

divendres, 21 de setembre del 2012

III Festa Estellés a Gandia

Hui se celebra la Festa Estellés a Gandia i ho celebrarem en classe repartint poemes del poeta de Burjassot perquè els prepareu en classe i en casa i els declameu i (si la tecnologia va bé) n'escoltarem alguns aprofitant la pàgina de la UOC Música de poetes.



Poemes musicats de Vicent Andrés Estellés


ACTIVITAT: Redacteu una crònica de la III Festa Estellés que es realitza aquesta nit a Gandia.
Tria una cançó de les que interpretarà Eva Dénia durant la Festa Estellés.

Per a redactar la crònica podeu consultar aquest document

dissabte, 15 de setembre del 2012

CRITERIS DE PUNTUACIÓ DEL CURS

Els criteris de puntuació seran els següents:

Examen: 40%
Resta d'activitats: 60% desglossats en:

*Prova gramatical (verbs, pronoms febles i relatius/perífrasis/preposicions): 20%.

* Control de lectura: 10% (obligatori)

* Proves escrites (redaccions i temes de literatura): 20%

*exercicis, fitxa de millora escrita, expressió oral i notes de classe: 10%

Exercicis voluntaris (digitals -del bloc i del wiki) i predigitals): 20%.


La qualificació del curs serà la mitjana de les tres avaluacions.


És requisit imprescindible fer menys del 3% de faltes lingüístiques al final del curs.


Com veieu, es poden traure fins a 12 punts. Només seran admesos els treballs voluntaris dues setmanes abans de la posada de notes de cada avaluació.


L'examen serà, des de la primera avaluació, com l'examen de les proves de selectivitat i amb els mateixos criteris.


L'obra triada serà de qualsevol autor que puga ser inclòs en els cinc primers temes de literatura (se'n farà una llista orientativa). La qualificació inclourà una breu exposició oral sobre l'autor, les característiques de l'obra en general, característiques de l'obra elegida, fragment(s) seleccionats i recursos utilitzats. Podrà utilitzar-se per a fer un treball voluntari sobre l'autor en format digital.


Les notes de classe inclouran preguntes, expressió escrita i exercicis del quadern.


Els verbs seran sobre la flexió verbal adjunta. I ací teniu tot un seguit de models d'examen i exercicis per a treballar-los.

Els exercicis voluntaris podran ser exercicis proposats en el bloc o en el wiki de l'assignatura. També es podran fer altres lectures dels autors proposats per al llibre de lectura obligatori.
EXERCICI: De quin poeta valencià es celebren durant el mes de setembre Festes on es reciten poemes seus? Esmenta una ciutat on s'hagen celebrat o s'hagen de celebrar.

EXAMEN DE SETEMBRE 2012. SELECTIVITAT. VALENCIÀ

Ací teniu l'examen de setembre amb el solucionari. Dos textos, un de Quim Monzó i un altre del bon amic Toni Mollà.

divendres, 22 de juny del 2012

TOTS APROVATS! BON ESTIU!

Per fi ha arribat el dia que restava per als que vos heu examinat de selectivitat. L'IES Ausiàs March està d'enhorabona perquè tots els alumnes presentats (42) han superat la prova i amb bones notes (en valencià també). Bé, ara només em resta desitjar-vos un bon estiu tant a vosaltres com als lectors d'aquest bloc.

Vos deixe una cançó del grup Antònia Font, Alegria.

dijous, 14 de juny del 2012

Examen de Valencià. Selectivitat. PAU. Juny 2012

Esperable. Per tant, millor per a tots. Confie que vos haja eixit molt bé. Ací teniu l'enllaç de l'examen i la solució proposada des de la coordinació.

divendres, 18 de maig del 2012

Examen de la tercera avaluació

Ací teniu l'examen de la tercera avaluació. Per als que fan un examen d'aquest tipus és important que les dues opcions estiguen igualades. Ja sabeu que van quedar pràcticament empatades, atés que el nombre d'alumnes que el van fer va ser imparell.
I una bona notícia per als que esteu enganxats al twitter. D'ací poc també en valencià. Estar entre les primeres 28  d'un món amb més de 6.000 llengües no està gens malament. Si voleu col·laborar en la traducció, ja ho sabeu (si heu llegit l'enllaç).
Per als fans de Txarango, en el programa de hui de LLENGUA VIVA (Universitat de València) els han fet una entrevista.

dijous, 10 de maig del 2012

INTERTEXTUALITATS AMB EL TIO CANYA

No ho faig tots els cursos però quan no tinc temps d'esplaiar-me més sintetitze els processos de canvi sociolingüístic i la història sociolingüística recent del País amb un comentari de la cançó d'Al Tall 'Tio Canya' utilitzant el màxim de conceptes sociolingüístics d'un esquema que tinc fet de fa prou anys. Enguany, ho he relacionat amb el concepte d'intertextualitat parlant de com l'aparició del títol o algun fragment en altres textos enriqueixen el significat del text en afegir-li el significat que la intertextualitat porta incorporat. En aquest cas, 'Tio Canya' simbolitzaria la importància de la lleialtat activa en un procés d'ampliació funcional com és l'anomenat procés de normalització a més de tots els altres significats que poden deduir-se de la cançó.
A hores d'ara són moltes les cançons de grups actuals que hi fan referència. Els alumnes m'han parlat d'una cançó primerenca d'Obrint Pas i jo recordava 'Farem Saó' de La Gossa Sorda. Un dels símptomes de la minorització és la falta de mecanismes de conservació de la memòria i transmissió entre les generacions de què disposen les comunitats lingüístiques. Per tant, que un sector més o menys ampli de les noves generacions, incorpore referents del cabal simbòlic anterior en els seu consum musical actual no deixa de ser un bon símptoma. Almenys, així ho pense jo.
Entre les curiositats que justament ahir vaig trobar per la xarxa és aquest apunt del bloc per a aprendre aragonés 'Mal de Lenguas'. Llegiu-ne l'exemple del cinqué modisme i no negareu que l'atzar és capritxós.


 

dimecres, 2 de maig del 2012

50 anys de 'Nosaltres els valencians'


El País acaba de publicar en el suplement Quatre de dijous passat un dossier ben interessant amb articles de Francesc Calafat, Albert Garcia i Hernàndez, Joan F. Mira, Xavier Aliaga i Enric Sòria. La Vanguardia, on va col·laborar com a articulista, publica hui un article de Salvador Enguix amb comentaris de Joan Francesc Mira.


La Vanguardia (Català)
2 mayo 2012















ACTIVITAT: Busqueu alguna citació d'algun dels articles per enriquir el tema de Fuster.

divendres, 30 de març del 2012

PER COMPLETAR EL TEMA DE JOAN FRANCESC MIRA

Vos deixe un enllaç amb les obres assagístiques de Joan Francesc Mira per completar amb alguna els temes proposats. També vos deixe la presentació que li vaig fer a Gandia en l'any 90 del segle passat arran de la seua conferència a propòsit de l'Any del Tirant i aprofitant la campanya 'L'escriptor del mes' que va endegar la Institució de les Lletres Catalanes i a la qual es va adherir l'Ajuntament de Gandia. Cal tindre present que està escrita en 1990 i que no contempla les obres posteriors per insuficiències endevinatòries.

diumenge, 25 de març del 2012

Estellés, poeta de meravelles

Ràdio Televisió Valenciana ha emés en Canal 9 aquest documental sobre el poeta de Burjassot. Ací en teniu l'enllaç. Demà el tornen a emetre en Canal 9 Dos a les 20.32 h.

divendres, 16 de març del 2012

PRACTICANT RELATIUS

Vos deixe un exercici autocorrectiu amb preguntes de relatius, perífrasis (d'obligació i de probabilitat) i preposicions per si vos acabeu els que hi ha al dossier (la interfície està en castellà per defecte si no entres com a membre de la UPV).


dissabte, 10 de març del 2012

PROVES PAU AMB SOLUCIONARI

Vos deixe l'enllaç de la pàgina en què l'Editorial Oxford (OUP) ha arreplegat diferents proves de Selectivitat amb el solucionari.

dimecres, 7 de març del 2012

Sinònims

Una de les diferències entre el l'actual tipus d'examen i el d'altres assignatures és que en el nostre mai no es pot acabar el programa. Com a demostració la pregunta dels sinònims. Podeu, però, aproximar-vos un poquiu a la fi fent aquest exercici que he recuperat.

Estructures textuals

Un curs més aprofitem aquesta aclaridora síntesi dels companys de l'IES Joanot Martorell, que ens despleguen els aspectes bàsics dels textos expositius, argumentatius i narratius.

Gramàtica de la tercera avaluació

Ací teniu la teoria amb exàmens relatius a l'examen de gramàtica de la tercera avaluació: canvi i caiguda de preposicions, relatius i perífrasis d'obligació.

dimarts, 6 de març del 2012

AUTÒMATS NO PARA DE CRÉIXER

La banda que lidera Miquel Herrero no para de créixer amb el seu segon disc, Les revelacions microscòpiques, que acaba d'eixir al mercat.
Vos deixe un article publicat en L'informatiu amb dues activitats relacionades.

1a) Resum en 10-12 línies. Té la seua dificultat perquè heu de transformar els fragments en discurs directe a discurs indirecte.
2a) Tria una cançó del disc i justifica'n la tria.
3a) I per als que tingueu l'objecte-disc, seleccioneu un poeta dels que precedeixen les lletres de cada cançó.
4a) I per als curiosos, podríeu dir on està situada la foto que apareix al disc i a l'article.


diumenge, 4 de març del 2012

Aprendre llengües: [756] Llengua i vernís de modernitat

Aprendre llengües: [756] Llengua i vernís de modernitat: L'ensenyament de les llengües està molt alerta a tots els canvis comunicatius a què arrosseguen les fluctuants i rapidíssimes tecnologies. J...

dimarts, 17 de gener del 2012

Waterstone(')s, de Quim Monzó

Hui he pogut pegar una volta per l'edició en català de La Vanguardia, gràcies a Internet ja que l'edició en paper no arriba a Gandia. Vos he triat l'últim article de Quim Monzó per comentar-lo i preparar-nos, entre altres coses, al control de lectura de Patrimoni Natural.
Vos plantege unes quantes qüestions:
a) Busca ironies i explica per què penses que ho són.
b)  A quin lector model es dirigeix l'autor?
c) Explica què significa l'expressió 'qui pogués plorar amb els ulls d'un angloparlant'

En els comentaris resums d'alguns companys que poden servir de models.


Espigolant he trobat un vídeo interessant fets per alumnes de segon de batxillerat fa un parell de cursos sobre l'obra de Vicent Andrés Estellés.